Vinterbadning
Medlemmerne strømmer til vinterbadeklubberne og aldrig har så mange mennesker frivilligt hoppet i iskoldt vand. I min klub har man netop godkendt et byggeprojekt på 2,7 millioner, til en udvidelse med 2 saunaer til de 5 der er i forvejen.
Jeg begyndte først at vinterbade, da jeg blev ramt af en funktionel lidelse. Inden havde jeg læst om de gavnlige effekter det havde på immunforsvaret og kroppens stresstilstand. At det også kunne reducere mine kroniske smerter, og i sidste ende hjalp mig til at blive smertefri havde jeg ikke regnet med.
Jeg har altid betragtet en funktionel lidelse som en stresstilstand. En krop der over lang tid har været udsat for et umenneskeligt pres og nu reagerer med at lukke ned, hvilket giver sig udslag i en lang række symptomer.
Tilbage i kroppen
Ligesom med stressramte gælder det om at komme tilbage til kroppen, mærke kroppen. Ud af hovedet og tankerne der i alt for lang tid har kørt med 100 kilometer i timen. Kroppen har råbt og skreget og kommet med alle mulige signaler om at stoppe op og slappe af. Men de signaler har man ignoreret fordi man jo lige skulle klare den næste udfordring og den næste udfordring…Lyder det som noget i genkender?
Så alle aktiviteter hvor du kommer ud i kroppen og mærker dig selv har en gavnlig effekt. Det er bl.a. derfor man anbefaler mindfulness, hvor man fokuserer på krop og åndedræt, gåture hvor du mærker fødderne der rammer jorden. Motion hvor du mærker din krop og dine muskler der arbejder og kroppen der sveder.
Kontroller din stress
Rigtige mange med funktionelle lidelser er desværre ramt på deres fysik og deres fysiske formåen kan være begrænset. På den måde har vinterbadning sine fordele, fordi det ikke kræver den store fysiske formåen at bevæge sin krop ned i noget vand og op igen. Det kræver nok mere et mentalt overskud i hvert fald de første gange. Til gengæld giver det et ordentlig boost af selvtillid, og det er bevist, at kroppen efter et dyp, producerer det lykkeskabende serotonin.
Når du første gang sænker din krop ned i vand der er omkring 4 grader, vil man naturligt reagere med at hyperventilere. Det vil føles som en stresstilstand. Men kan du kontrollere åndedrættet som man lærer med tiden. Lærer du også kroppen hvordan du fremover skal håndtere stressede situationer. Det vil hjælpe din krop til at forstå den ikke altid behøver at spænde op og overreagere.
Vinterbadning som smertelindring
Når det eneste du registrerer er kulden, forsvinder smerten. Det stærkeste signal fra kroppen vil altid have overtaget. Det er også derfor man kun mærker smerte fra det sted i kroppen der gør mest ondt, selvom man har brækket alle knogler i kroppen. Eller fodboldspilleren kan løbe videre med en fibersprængning, fordi han er så opsat på at score et mål. Smerte kan ikke mærkes, hvis der er et signal der er stærkere. I det her tilfælde 4 grader koldt vand. Så hvorfor ikke benytte sig af denne mekanisme.
Vinterbadning med sauna
Jeg vinterbader jævnligt i en vinterbadeklub hvor der også er sauna. Den kombination er helt fænomenal. Kulde og varme er en fantastisk måde at komme ud i kroppen. Med en sauna kan man gentage processen med det kolde gys. For hver gang du er blevet opvarmet i saunaen, kan du blive længere nede tid i vandet, og dit åndedræt vil fra starten være roligt og kontrolleret.
Vinterbadning i din baghave
Jeg vinter badede gerne hver dag. Men afstanden til vinterbadeklubben sætter nogle praktiske begrænsninger. I stedet har jeg i vintermånederne et stort kar fyldt med vand på terrassen. De dage jeg er plaget af megen ømhed eller smerter, hopper jeg flere gange i det kolde vand. Det fjerner smerten en times tid og lindrer bedre end Panodil og ibuprofen. Jeg kan gentage processen så ofte jeg vil, for jeg kan træde fra terrassen og direkte ind i min varme stue, hvor jeg hurtigt tørrer mig og tager et tæppe om mig. Når ømheden kommer tilbage, gentager jeg processen. Det er nemt og bekvemt og kan kun anbefales
Om alle med funktionelle lidelser vil have gavn af vinterbadning uvist. Patienter med funktionelle lidelser er ramt på et utal af måder, og reagerer på meget forskellige måder alt efter hvad de udsættes for. Men forhåbentlig kan mine erfaringer være med til at inspirere nogen til at prøve det af.
Go fornøjelse